Thought 19 - What's your story?

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 10:37

“Here is a river flowing now very fast. It is so great and swift that there are those who will be afraid, who will try to hold on to the shore. Know that the river has its destination. The elders say we must let go of the shore. Push off into the middle of the river, and keep our heads above water. And I say: see who is there with you and celebrate.” (Hopi Elder)

De 19 inzichten vormen samen een integrale kijk op leiderschap. Leiders maken context. Ze leiden relationele en emotionele dynamieken in die context. En ze leiden zichzelf als onderdeel van die dynamieken en context. Het een bepaalt het ander en daardoor is alles altijd in beweging. De rivier stroomt snel. Vasthouden aan eigen overtuigingen of emoties, aan wetmatigheden van relaties of context: het is vastklampen aan de oever van het eigen kennen, kunnen en weten. Leiderschap is de oever loslaten en leiden in en van dynamiek met mensen in situaties die elkaar opvolgen en in een context die blijft veranderen.

‘What’s your story?’ nodigt uit tot openheid. Om met de blik van de nieuwsgierige wetenschapper te blijven kijken naar het eigen verhaal dat nooit af is, en labels, woorden, overtuigingen, gevoelens te laten zijn wat ze zijn: labels, woorden, overtuigingen, gevoelens. Niet de realiteit. De realiteit is non-binair. Leiders bewandelen hun weg in alle openheid en stemmen de agenda die de wereld met hen heeft, af met de agenda die zij met de wereld hebben. Dus: wat is je verhaal? Op welk punt in je verhaal ben je gekomen en wat is de werktitel van het onderdeel van je verhaal dat je nu aan het maken bent? En vooral: maak je een goed en schoon verhaal? Leiders weten dat het goed is wat ze doen, dat hun verhaal de moeite waard is, als schone dingen gebeuren.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers).


«