Inzicht 2 - Know what you are talking about

Gepubliceerd op 28 april 2022 om 08:31

“For the simplicity on this side of complexity, I wouldn't give you a fig. But for the simplicity on the other side of complexity, for that I would give you anything I have.” (Oliver Wendell Holmes)

In 2017 toegevoegd aan de 19 inzichten. Leiders zien de wereld zoals die is. Dit is nodiger geworden in de permanente informatiestrijd van vandaag. Leiders zoeken naar waarheid.

Ze zijn inhoud-gedreven en delen deze gedrevenheid met ondernemers. Ze voelen zich thuis in taakgerichte systemen waarbij feedback over resultaten, controle over uitkomsten, intrinsieke motivatie om te presteren, persoonlijk innovatief zijn en doelgerichtheid belangrijk zijn.

Het belang van kennis maakt leiderschap per definitie situationeel. Dit bewustzijn helpt leiders bescheiden te blijven en hun feilbaarheid onder ogen te zien. Intellectuele eerlijkheid gaat samen met moed als tussenpositie tussen overmoed en aarzeling.

Het is niet de hoeveelheid kennis die de geloofwaardigheid van de leider bepaalt, maar de mate waarin deze er in slaagt om de kennis in de context betekenisvol te maken en deze eenvoudig te communiceren.

Zoiets.

Dit is een bewerkt extract uit het boek ‘Over leiderschap. 19 inzichten’ (Koen Marichal & Jesse Segers, uitgegeven door Pelckmans UitgeversDe illustraties zijn gemaakt door Studio Arsène.


«   »